Esenciálne mastné kyseliny (OMEGA)
Mastné kyseliny sú súčasťou lipidov (tukov a olejov). V strave ich prijímate v potrave väčšinou viazané v lipidoch alebo fosfolipidoch. Pre začiatok, prečo sa oba druhy omega 3 – omega 6, nazývajú esenciálnymi. Esenciálne znamená to, že si ich telo nedokáže nasyntetizovať samo a musia byť prijaté potravou. Ide o kyselinu linolovú a α-linolénovú – radu omega-3 a radu omega-6.
Tieto mastné kyseliny majú pre naše zdravie úplne zásadný význam, zúčastňujú sa, či už priamo alebo nepriamo, veľkého množstva fyziologických a biologických procesov v ľudskom tele. Ovplyvňujú činnosť a funkčný stav ciev, respektíve proces aterogenézy a možný vznik srdcovo-cievnych ochorení.
Omega-3 znižujú riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, rakoviny a autoimunitných ochorení, pretože eikosanoidy rady omega-3 pôsobia protizápalovo a zabraňujú zhlukovaniu krvných doštičiek. EPA a DHA majú zvlášť silné protizápalové účinky, majú preukázateľne pozitívny vplyv na srdce a jeho správnu činnosť. Napomáhajú v prevencii bolestí a poškodenia kĺbov a kĺbových chrupaviek.
Omega-6 kyseliny napomáhajú s fungovaním všetkých buniek. Ak nemáte dostatočný príjem omega-6 mastných kyselín, vaše bunky nebudú správne fungovať. Pri omega-6 je však zvlášť podstatné dodržať stanovené dávkovanie a neprekračovať ho. Príliš veľa mastných kyselín omega-6 môže zmeniť spôsob, akým bunky reagujú a to môže mať škodlivé účinky na kardiovaskulárny systém.
na sociálnej
sieti facebook