Vitamín B7 - Biotín

Sprievodca vitamínmi skupiny B
Vitamín pre krásu – Vitamín B7 - Biotín
Za vznikom tejto účinnej látky stojí objaviteľ vitamínu B6, farmakológ Paul Gyorgy, kedy ju v roku 1940 objavil v pečeni a nazval ju vitamín H. Až po viacerých rokov výskumu sa zistilo, že táto látka patrí do rodiny vitamínov B a tak bola nazvaná vitamín B7 – Biotín.
Všeobecné informácie :
- biotín účinne pôsobí pri cukrovke – upravuje hladinu cukru v krvi a chráni pred diabetickým poškodením nervov v rukách a nohách
- podporuje vstrebávanie tukov, čím pomáha pri znižovaní telesnej hmotnosti
- udržuje našu pokožku a pleť sviežu, podporuje jej pružnosť a zdravý vzhľad
- má významný vplyv na kvalitu našich vlasov – dodáva im lesk, spomaľuje šedivenie a vypadávanie vlasov a obmedzuje tvorbu lupín
- pomáha zmierňovať ekzémy a kožné ochorenia aj u malých detí
- priaznivo pôsobí na ochorenia obličiek
- podporuje činnosť pohlavných žliaz, čím môže ovplyvniť plodnosť
- pomáha zlepšovať kvalitu spánku
Čo zlepšuje vstrebávanie vitamínu B7 ?
Vitamín sa najlepšie vstrebáva za prítomnosti ostatných vitamínov skupiny B, horčíka a mangánu.
Ako zistíte nedostatok vitamínu B7 ?
Nedostatok biotínu je vzácny, nakoľko ho produkujú črevné baktérie. Pri narušení činnosti črevnej mikroflóry napríklad antibiotikami sa však tento nedostatok môže objaviť. Prejavuje sa začervenanou a šupinatou kožou, ekzémami, bolesťami svalov, stratovej svalovej hmoty, nevoľnosťami, únavou, či nadmerným vyčerpaním.
Prírodné zdroje :
Vyskytuje sa v rastlinnej aj živočíšnej potrave, ale v pomerne malom množstve. Obsiahnutý je tak ako ostatné vitamíny tejto skupiny v pivovarských kvasniciach, pekárskom droždí, pečeni, sóji, arašidoch, orechoch, ovsených vločkách, ryži, strukovinách, gaštanoch, karfiole, brokolici, fenyklu, paradajkách, banánoch, či malinách.
Tip do kuchyne :
Ako vyššie uvádzame, bohatým zdrojom biotínu sú arašidy. Problémom však je, že behom dlhej dopravy na lodiach bývajú napadnuté plesňami, produkujúcimi silne rakovinotvornú látku aflatoxin. Túto pleseň nie je možné vidieť voľným okom. Vhodnejšie je preto konzumovať arašidové maslo, pri ktorého výrobe sú arašidy prísne kontrolované. Arašidové maslo má v kuchyni rôzne využitie či už ako nátierka na pečivo, alebo chutná prísada vo varení a pečení.
Informácie boli čerpané z knihy J. Mandžuková – Léčivá sila vitamínú, minerálú a dalších látek – Praktický domáci rádce
TIP : Naše produkty
na sociálnej
sieti facebook